niedziela, 15 stycznia 2012

Na włoską nutę

Kochani, tym razem nie będzie ani o książkach, ani o robótkach, za to o czymś niesamowicie pysznym, czym uraczyła nas dzisiaj nasza włoska przyjaciółka.
Poczułam się przez chwilkę jak bohaterka powieści Pani de Blasi, kiedy to stojąc z F. w kuchni wdychałam te wszystkie fantastyczne zapachy, tarłam parmezan i słuchałam opowieści o regionie z którego te potrawy pochodzą (południe Włoch), że o kosztowaniu tych dobrodziejstw nie wspomnę :) Przepisy oczywiście spisałam i wrzucam je tutaj ku pamięci i ku inspiracji.

Nasze menu składało się z 3 dań:

1. Vitello tonnato (przystawka)
2. Risotto gorgonzola (danie główne)
3. Torta paesana (deser - banalnie prosty do wykonania, a w smaku rewelacyjny!!!)
oraz włoskiego, białego wina Chardonnay


VITELLO TONNATO

600 gram cielęciny gotujemy przez 1,5h w wywarze składającym się z: 1 litra białego wina, 0,5-1 litra bulionu, 5 listków laurowych, 4 goździków, kilku ziarenek pieprzu i gałązki rozmarynu. Polewamy sosem na który miksujemy: 3 ugotowane jajka, 6 szt. anchovis (małe sardynki), 100gram tuńczyka w oleju, 10gram kaparów, soli i pieprzu.




RISOTTO GORGONZOLA

Składniki:
- 1litr bulionu
- 1 szklanka białego wina
- 1 średniej wielkości cebula
- 100 gram serka gorgonzola (im bardziej pikantny, tym lepszy)
- 100 gram parmezanu
- 300 gram ryżu do risotto*
- 2 gruszki (my pominęliśmy ten punkt)
- garść włoskich orzechów do dekoracji
- odrobina oliwy z oliwek i ok 50 gram masła

*dobór odpowiedniego ryżu jest podstawą dobrego risotto! Ziarna powinny być sporawe, lekko transparentne i w żadnym razie pachnące jaśminem czy innym takim :) Polecane firmy włoskie: carnaroli, scotti, flora.


Przygotowanie:

1.  W garnku rozgrzać oliwę z oliwek z połową przygotowanego masła, wrzucić celbulę, podsmażyć, dodać ryż, lekko go sprażyć.
2. Dolać wino, a jak nieco już odparuje, podlewać całość bulionem, dolewając po chochelce i ciągle mieszając.
3. Kiedy ryż jest już al dente, a więc dobry, choć odrobinę twardawy, dodajemy ser gorgonzola, a po jego rozpuszczenie (ok 3 min.) dorzucamy parmezan i resztę masła, która ma za zadanie całość ładnie związać.
4. Przekładamy na talerz, posypując orzechami.




TORTA PAESANA
("chłopskie ciasto") 

Składniki:
- 300 gram starego, suchego chleba
- 1 litr mleka
- 2 jajka
- 120 gram cukru
- 6 łyżek kako
- kilka kropel amaretto
- orzechy, rodzynki, jabłko - według uznania
Przygotowanie: Chleb kruszymy lub kroimy w kosteczkę i namaczamy w gorącym mleku. Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Dodajemy kolejno wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 stopni.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam szczególnie to pierwsze :)najsmaczniejsze z duża ilością kapern :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaa, no fakt! Przecież Twój mąż, to spec w tej dziedzinie! Jak ja Ci zazdroszczę... :D

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każde pozostawione tu słówko.